Analiza podataka u SPSS-u

Publikacija nastala je u okviru projekta “Strengthening capacities of Parliament’s administration to prepare and evaluate public policies based on data analysis”. Prikupljanje i obrada podataka neophodan je preduslov za pripremu kvalitetne osnove za donošenje odgovarajućih i djelotvornih javnih politika. Prvi korak ka tome je da podaci budu dostupni, a drugi da na kvalitetan način budu obrađivani.

Ovaj priručnik je nastao iz potrebe da se istraživačima pri sektoru za istraživanja Skupštine Crne Gore obezbijedi jednostavan i praktičan vodič za korišćenje jednog od najpopularnijih softverskih paketa za analizu i obradu podataka SPSS (zvanični naziv IBM SPSS statistics). Vjerujemo da će biti koristan i drugim istraživačima iz javnog i nevladinog sektora, studentima i svima onima koji se bave empirijskim analizama društvenih procesa. Na žalost, nije bilo moguće obraditi sve mogućnosti ovog programa, ali smatramo da je priručnik dobra osnova za početnike, i uvod u brojne mogućnosti za analizu podataka, koje program nudi.

Zahvalnost dugujemo britanskoj ambasadi u Podgorici koja je prepoznala potrebu za jačanjem istraživanja u službi javnosti. Takođe, zahvalni smo IBM-u koji je za potrebe pripreme priručnika odobrio korišćenje slika i prikaza programa. Na kraju, nadamo se da će ovaj priručnik doprinijeti popularizaciji upotrebe empirijom potvrđenih nalaza u svim sferama javnog života, te podići svijest o značaju pravilnog prikupljanja i korišćenja podataka.